Foto Erie Merkus

Ik schilder voornamelijk mensen: portretten maar vooral naakten. Naakt toont de mens zich zoals hij/zij werkelijk is. Het naakt is voor mij meer dan een symbool voor het wezen, de kern van de mens.
Ik schilder veelal mensen in een geïsoleerde, desolate omgeving. Of zelfs mensen zonder omgeving. Mensen die in zekere zin in zichzelf gekeerd zijn, genoeg hebben aan zichzelf. De mens die zelf heer en meester is over zijn eigen leven.

In de afgelopen jaren zijn er een aantal interviews met mij verschenen waarin ik dieper inga op de achtergronden van mijn schilderkunst.
Interview door kunsthistorica Ingelies Vermeulen.
Interview op youtube.
Interview op kunstenaarssite exto.

Ik ben geboren (in 1961) en getogen in Venlo, heb een aantal jaren in Amsterdam gewoond en woon nu al weer geruime tijd in Zeist.
Mijn opleidingen heb ik gevolgd aan het ACC in Amstelveen waar ik les kreeg van Hans Olsthoorn, aan de Werkschuit Zeist/De Bilt bij de docenten Jan de Haas en Noor van Os en aan het UCK in Utrecht bij Henri Pierre Tatin en Tineke Bosma.
Van 2018 tot medio 2023 was ik voorzitter van de Zeister teken- en schildervereniging De Toets.Je vindt mij ook op www.eriemerkus.exto.nl en op facebook.

Mijn bespiegelingen en mijmeringen over kunst, cultuur, filosofie en het leven in het algemeen vind je op www.erieblogt.wordpress.com.
In 2021 zijn deze blogs gebundeld in een boek. Dit kun je als pdf-bestand of als epub-bestand downloaden.

Erie Merkus
eriemerkus@xs4all.nl